Flow Learning™

Flow Learning is een simpele methode om het leren te structureren en kinderen en volwassenen uit eerste hand de natuur te laten ervaren, wat leidt tot een diepgaand gevoel van verbondenheid. Het is ontwikkeld door Joseph Cornell, docent en auteur van de Sharing Nature boeken en spelvormen. Docenten en trainers van over de hele wereld maken inmiddels gebruik van de Flow Learning lesmethode en prijzen deze om haar gebruikersgemak, effectiviteit en vermogen om leerlingen en studenten te stimuleren en inspireren.

De speelse activiteiten prikkelen de nieuwsgierigheid van de deelnemers en maken deze enthousiast. Hiermee wordt het leren leuk, dynamisch en ervaringsgericht met als gevolg een beter begrip en respect voor de natuur.

Cornell onderscheidt vier fasen binnen Flow Learning waarbij iedere fase leidt naar een intensere beleving van de natuur:

  1. Stimuleer enthousiasme – je begint met speelse activiteiten waar de energie van gaat stromen en die maken dat je enthousiast wordt;
  2. Concentreer de aandacht – vervolgens komen activiteiten die je vragen je aandacht te richten via de zintuigen (zien, horen, ruiken, voelen);
  3. Directe (natuur)ervaringen – in deze derde fase ligt de nadruk op de individuele beleving van de natuur. Door op te gaan in een bepaald aspect van de natuur, ervaar je verbondenheid met alle levende organismen;
  4. Inspiratie delen – de cyclus wordt afgerond door terug in de groep met elkaar ervaringen en inspiratie uit te wisselen.
“Bij Flow Learning voelen al mijn leerlingen zich betrokken bij de les en orde problemen blijven tot een minimum beperkt.”
– Carol Malnor, docent en ontwikkelaar studiematerialen, Verenigde Staten
“Het verbaast me iedere keer weer hoe makkelijk mensen meedoen met Sharing Nature activiteiten uit de Flow Learning cyclus. Flow Learning is zo’n vriendelijke, inspirerende methode! Het is de meest voordehandliggende en natuurlijke manier om les te geven over de natuur, zowel aan kinderen als aan volwassenen.”
– Kate Akars, docent outdoor activiteiten, Nieuw Zeeland
“Flow Learning brengt ons uit ons denken en terug naar ons hart waar oprecht begrip en waardering gevoeld kunnen worden.”
– Michael Smithson, hoofd van de afdeling educatie, Olympic National Park