Inspiratie delen

Kwaliteit: Idealisme
Symbool: Dolfijn

  • voor verheldering en versterking van persoonlijke ervaringen;
  • voor het delen van liefde voor, en zorgen over, de aarde;
  • om inspirerende rolmodellen te introduceren;
  • voor vergroting van het leereffect (door bevestiging van groepsgenoten);
  • zorgt voor groepsbinding;
  • maakt gebruik van het verlangen om goed te zijn;
  • geeft spelenderwijs goede feedback aan de spelleider.
  • deelnemers leren elkaars binnenwereld kennen.
Sharing Nature Kaartenset - Stiltewandeling Sharing Nature Kaartenset - Natuurgedichten
Hierboven zie je afbeeldingen van de kaarten “Stiltewandeling” en “Natuurgedichten” uit de Sharing Nature Kaartenset. Klik op de afbeeldingen voor een volledige beschrijving van deze kaarten…

Deze fase voorziet de deelnemers van een interessante manier om samen te reflecteren op wat zij hebben geleerd. In onze snelle wereld haasten zowel studenten als docenten zich vaak van de ene activiteit naar de andere. Door echter voldoende tijd te nemen om een ervaring te bespreken, wordt deze sterker en intenser. Het hoeft ook helemaal niet zo lang te duren. Het kan zo simpel zijn als het beantwoorden van een paar vragen, het schrijven van een paar zinnen in een dagboek of het maken van een tekening.

Goethe zei ‘gedeelde vreugde is dubbele vreugde’. Door studenten in de gelegenheid te stellen hun ervaringen met elkaar te delen, wordt het leermoment voor de hele groep versterkt. Dit delen versterkt eveneens de onderlinge band en creëert een prettige sfeer, waardoor het voor een docent veel eenvoudiger wordt om inspirerende ideeën en verhalen te delen.

Fase 4-spelvormen zijn een goede manier om een dag of een serie activiteiten af te ronden. Kies spelvormen die de deelnemers helpen hun ervaringen met elkaar te delen. Als spelleider kun je deze fase gebruiken om inspirerende verhalen te vertellen. Ook samen zingen past goed in deze afsluitende fase. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het lied ‘The birds of the air’ (te downloaden op www.sharingnature.com).