Natuurgedichten

  1. Inspiratie delen
  2. Overal
  3. 1 of meer spelers
  4. Vanaf 10 jaar
  5. Papier en potloden

Gebruik de natuur als inspiratiebron voor creativeit. Verzeker de deelnemers vooraf dat ze het niet fout kunnen doen. Deze gedichten worden altijd mooi. Moedig aan op te schrijven wat er in ze opkomt, zonder er lang over na te denken. Lees na afloop de gedichten aan elkaar voor.

Vouwgedicht: Werk in drietallen. Kies een thema. Deelnemer 1 schrijft een zin en geeft het papier aan 2. Deelnemer 2 schrijft er een zin onder, vouwt het papier om en schrijft een derde zin onder de vouw. Deelnemer 3 beantwoordt de zin die nu zichtbaar is weer met een volgende zin en vouwt het papier nogmaals om. Hij/zij schrijft nog een zin onder de vouw die weer door deelnemer 1 wordt beantwoord. Vouw het papier open. Er ontvouwt zich nu – letterlijk – een gedicht.

Zintuigengedicht: Bepaal de titel of laat zelf een titel kiezen. Deelnemers schrijven de titel boven aan het blad. Bijvoorbeeld ‘Het bos’ of ‘Buiten zijn’. Vervolgens schrijven ze onder elkaar : voelt als…, klinkt als…, proeft als…, ruikt als…, ziet eruit als…. en zetten steeds een woord of zin(netje) op de plaats van de puntjes.

Verticaal gedicht: Laat de deelnemers een woord kiezen dat hun ervaringen omschrijft. Ze schrijven dit woord groot van boven naar beneden aan de linkerkant van hun papier. Dan schrijven ze achter elke letter een zin die te maken heeft de ervaringen die ze hebben gehad.

Flow-woorden: Vouwgedicht, Zintuigengedicht, Verticaal gedicht, Stromende woorden, Creativiteit