Ontmoet een boom

  1. Directe (natuur)ervaring
  2. Plek met meerdere bomen
  3. 2 of meer spelers
  4. Vanaf 4 jaar
  5. Blinddoeken

Dit spel wordt gepeeld in tweetallen.

Blinddoek je partner en breng hem of haar voorzichtig naar een boom, ongeveer 25 meter verderop (hou voor heel jonge kinderen een kortere afstand aan). Loop naast elkaar en geef je partner een arm om hem of haar goed te kunnen begeleiden. Loop rustig.

Help je partner de boom te verkennen en te voelen hoe uniek deze boom is. Stel gerichte vragen die aanzetten tot onderzoeken. Bijvoorbeeld: ‘hoe ruikt de boom?’, ‘kun je je armen eromheen slaan?’, ‘wie is er ouder, jij of de boom?’, ‘leven er planten of dieren op je boom?’. Neem hiervoor rustig de tijd.

Breng dan je partner terug naar het beginpunt. Loop een extra rondje om hem of haar enigszins te desoriënteren zodat het niet te makkelijk is om de boom terug te vinden. Eenmaal terug mag de blinddoek af. Nu probeert degene die geblinddoekt was vanaf deze plek de boom te herkennen. Al kijkend naar het bos valt nu op hoe verschillend alle bomen zijn. Elke boom is anders… ineens springt er één boom uit: ‘Kijk! Dat is mijn boom!’. Als de boom herkend is, kun je samen naar de boom lopen en deze van dichtbij bekijken.

Deze ontmoeting met een boom is vaak een onvergetelijke gebeurtenis. Het is leuk om nog eens bij de boom langs te gaan, bijvoorbeeld in een ander seizoen.

Flow-woorden: Dat is mijn boom, Vertrouwen, Voelen, Onvergetelijk, Blinddoek